The Effectiveness of the Fishery Product Processing Group After the Program of CCDP-IFAD in Parepare City
DOI:
https://doi.org/10.31258/Keywords:
CCDP - IFAD program, Fishery Product Processing GroupAbstract
Community empowerment through the CCDP - IFAD program is considered to be at least helpful in the efforts of the Regional Government to improve the standard of living of coastal communities, including those who still experience difficulties in gaining access to capital in the development of their productive economic activities. The purpose of the study was to analyze the effectiveness of fishery product processing groups after the CCDP-IFAD program ended in Parepare City. In assessing the effectiveness of the program, the study refers to the Decree of the Minister of Home Affairs No.690.900.327 of 1996. The results of the research group processing fishery products after the CCDP-IFAD program ended fairly effectively interms of availability of raw materials (83.52), production (84.21), and frequency of activities (83.90). Just a few groups of fishery products processors experienced increased productivity after the CCDP-IFAD programended.
Downloads
References
Amin, F. 2016. Antologi Administrasi Publik dan Pembangunan. UB Press : Malang.
Anonim, 2013. Pedoman Teknis Program Pembangunan Masyarakat Pesisir (PMP)-IFAD. Kementerian Kelautan dan Perikanan Direktorat Jenderal Kelautan, Pesisir dan Pulau-Pulau Kecil. Direktorat Pemberdayaan Masyarakat Pesisir Dan Pengembangan Usaha. Jakarta
Dewi, N.L.P.R., Utama, M.S., Yuliarmi, N.N. 2017. Faktor-Faktor yang mempengaruhi Produktivitas Usahatani dan keberhasilan Program Simantri di Kabupaten Klungkung. E-Jurnal Ekonomi dan Bisnis Universitas Udayana 6(2): 701-728
Dotulong, V., Lita, A.D.Y.M., Dmongilala, L.J. 2018. Teknologi Pengolahan Ikan Cakalang Asap untuk peningkatan Mutu dan Pendapatan Pengolah. Jurnal Media Teknologi Hasil Perikanan, 6(2) : 33-36
Fatchiya, A., Amanah, S., Sadewo, T. 2019. Faktor-faktor yang Memengaruhi Kemampuan Pengolah Ikan Tradisional Di Kabupaten Cirebon. Jurnal Sosek KP, 14(2): 239-247
Fattah, M; P. Purwanti. 2017. Manajemen Industri Perikanan. UB Press, Malang.
Hanan, A. 2015. Pengaruh Kedinamisan Suatu Kelompokerhadap Fungsi Kelompok (Studi Kasus Pada Kelompok Perikanan di Kabupaten Bekasi Provinsi Jawa Barat). Jurnal Penyuluhan Perikanan dan Kelautan, 9 (1): 29 – 42
Lisnawaty dan A.D. Pratiwi. 2020. Pemberdayaan Ibu-Ibu Nelayan dalam Pengolahan dan Pengembangan Pangan di Wilayah Pesisir Kelurahan Talia Kecamatan Abeli Kota Kendari. Jurnal Pengabdian Masyarakat Anoa, 1(2) : 92-98
Meotasim, A.M.I. 2013. Perkembangan Implementasi Kegiatan Konsultan Proyek CCDP-IFAD. Laporan. Kementrian Kelautan dan Perikanan. Kota Parepare.
Nurcholis, H. 2009. Perencanaan Partisipatif Pemerintah Daerah. Grasindo, Jakarta.
Rijal, M. 2017. Diversifikasi Produk Olahan Ikan Bagi Ibu-Ibu Nelayan di Dusun Mamua Kabupten Maluku Tengah. Jurnal Biology Science and Education, 6(2) : 159-170
Saleh, A. 2017. Dinamika Kelompok. Buku Materi Pokok. Cetakan keempat. Penerbit Universitas Terbuka.
Sumule, O., W.I. Angkasa. 2019. Pengembangan Industri Pengolahan Hasil Perikanan Laut Berkelanjutan Kabupaten Lingga. Prosiding Semnas Sains, Teknologi dan Humaniora Universitas Indonesia Timur Vol 1 No 1
Supinah, P., Bustami, M.D.A. Ermaya. 2020. Pengembangan Produk Olahan Ikan dalam Upaya Pemanfaatan Hasil Tangkapan Ikan Tuna di Desa Sumberjaya, Sumur, Pandeglang. Jurnal Pusat Inovasi Masyarakat 2(3): 363‒367
Tuerah, M.C. 2015. Analisis pengendalian persediaan bahan baku ikan tuna pada CV. Golden KK. Jurnal EMBA: Jurnal Riset Ekonomi, Manajemen, Bisnis dan Akuntansi. 2(4): 524-536.
Yohanis, T.M.S. 2015. Analisis Persediaan Bahan Baku Kedelai Pada Industri Tahu Mitra Cemangi di Kecamatan Tatanga Kota Palu. e-J. Agrotekbis 3 (2) : 261 – 270
Yonvitner. 2014. Bahan Baku : Urat Nadi Industri Pengolahan Perikanan Mikro Kecil dan Menengah. Risalah Kebijakan Pertanian dan Lingkungan, 1(3): 187-191