Leukocytes Differentiation of Oreochromis niloticus Fed with Herbs Fermented and Challenged with Aeromonas hydrophila
DOI:
https://doi.org/10.31258/jas.5.2.146-154Keywords:
Leukocytes, Aeromonas hydrophila, Oreochromis niloticus, Fermented HerbsAbstract
Herb-fermented medicine consists of Curcuma zanthorrhiza, Curcuma domestica Val. and Kaempferia galanga, which contains active substances to overcome disease. This research was conducted from August to December 2021 at the Marine Science Biotechnology Laboratory and Fish Parasite and Disease Laboratory, Faculty of Fisheries and Marine, Universitas Riau. The method used in this study was an experiment using a Complete Randomized Design (CRD), one factor with five treatments and three replications. The treatment of this study was Kn: Negative control (feeding without herbs fermented and without being challenged Aeromonas hydrophila), Kp: Positive Control (feeding without herbs fermented and challenged with A. hydrophila), P1; P2 and P3: Fed herbs fermented at a dose of 150, 175 and 200 mL/kg and challenged with A. hydrophila. The fish used was 6-7 BW with a 1 fish/4L density. The result showed the best dose was in P3, with a total of leukocytes 5,01x104 cells/mm3, Lymphocytes 77,67%, Neutrophils 7,67%, Monocytes 14,67%, Phagocytic activity 37,67%. Based on the data obtained, it can be concluded that fermented herbs have a significant effect on the leukocyte differentiation of Oreochromis niloticus
Downloads
References
Cerlina, M., Riauwaty, M., dan Syawal, H. 2021. Gambaran Eritrosit Ikan Lele Dumbo (Clarias gariepinus) yang Terinfeksi Aeromonas hydrophila dan Diobati dengan Larutan Daun Salam (Syzygium polyantha). Jurnal Perikanan dan Kelautan, 27(1): 105-113.
Firly, W.R., Mahasri, G., dan Sumartiwi, L. 2015. Pengaruh Pemberian Ekstrak Sargassum sp. dengan Pelarut Metanol pada Pakan terhadap Jumlah Eritrosit dan Diferensiasi Leukosit Ikan Lele Dumbo (Clarias gariepinus). Jurnal Ilmiah Perikanan dan Kelautan, 7(2): 213-218.
Gupta, A., Mahajan, S., dan Sharma, R. 2015, Evaluation of Antimicrobial Activity of Curcuma Longa Rhizome Extract Againts Stapylococcus aureus, Biotechnology Reports, 6: 51-55.
Hasibuan, Y.P., Syawal, H., dan Lukistyowati, I. 2020. Gambaran Darah Merah Ikan Jambal Siam (Pangasionodon hypophthalmus) yang Diberi Pakan Mengandung Jamu Fermentasi untuk Mencegah Penyakit Motile Aeromonas Septicemia. Jurnal Ruaya, 9(1): 63-73.
Kurniawan, R., Syawal, H., dan Effendi, I. 2020. Pengaruh Penambahan Suplemen Herbal pada Pakan terhadap Diferensiasi Leukosit Ikan dan Sintasan Ikan Patin (Pangasionodon hypopthalmus). Jurnal Akuakultur Rawa Indonesia, 8(2): 150-163.
Maryani, M., dan Rosdiana, R. 2020. Peranan Imonustimulan Akar Kuning (Arcangelisia flava Merr) pada Gambaran Aktivasi Sistem Imun Ikan Mas (Cypprinus carpio). Jurnal Akuakultur Rawa Indonesia, 8(1): 22-36.
Maryani, M., Rozik, M., Nursiah, N., dan Pudjirahaju, A. 2021. Gambaran Aktivasi Sistem Imun Ikan Nila (Oreochromis niloticus) terhadap Penambahan Tepung Daun Sangkareho (Callicarpa longifolia Lam.) Melalui Pakan. Jurnal Akuakultur Sungai dan Danau, 6(2): 74-81.
Puspitasari, D. 2017. Efektivitas Suplemen Herbal terhadap Pertumbuhan dan Kelulushidupan Benih Ikan lele (Clarias gariepinus). Jurnal Ilman, 5(1): 53-59.
Putra, E.M., Mahasri, G., dan Sari, L.A. 2017. Infestasi Ektoparasit pada Ikan Nila (Oreochromis niloticus) yang Dipelihara dengan Menggunakan Sistem Akuaponik dan Tanpa Akuaponik. Journal of Aquaculture and Fish Health. 7(1).
Ratna, R., Widyawati, W., Nadhifa, D., dan Widhowati, D. 2020. Ekstrak Buah Nanas terhadap Jumlah Total Leukosit dan Neutrofil Ikan Lele (Clarias batrachus) yang Diinfeksi dengan Aeromonas hydrophila. Jurnal Vitek Bidang Kedokteran Hewan, 10: 70-77.
Rizkiyah, U. 2018. Pengaruh Pemberian Multivitamin dalam Pakan terhadap Respons Imun Non-Spesifik Ikan Lele Dumbo (Clarias gariepinus). FKIP Universitas Muhammadiyah Purwokerto. 35 hlm.
Silalahi, M. 2017. Curcuma xanthorrhiza Roxb Pemanfaatan dan Bioakstivitasnya. Jurnal Dinamika Pendidikan, 10(3): 248-260
Simanjuntak, M., Siregar, R., dan Wanna, C. 2017. Studi Pengaruh Beberapa Jenis Pakan terhadap Pertumbuhan dan Sintasan Ikan Nila (Oreochromis niloticus). Samudra Akuatika, 1(2).
Susantie, S., Darma, D., dan Manurung, U.S. 2019. Penambahan Ragi Roti (Saccharomyces cereviceae) dan Kunyit (Curcuma domestica Val) pada Pakan untuk Meningkatkan Pertumbuhan dan Imunitas Ikan budidaya di Pulau Kawio Kabupaten Kepulauan Sangihe. Jurnal Ilmiah Tatengkorang, 3: 66-71.
Syawal, H., Effendi, I., dan Kurniawan, R. 2021. Perbaikan Profil Hematologi Ikan Patin (Pangasianodon hypophthalmus) Setelah Penambahan Suplemen Herbal pada Pakan. Jurnal Veteriner 22(1):16-25.
Syawal, H., Pamukas, N.A., dan Asiah, N. 2017. Pakan Jamu untuk Ikan Budidaya. Buku Teknologi Tepat Guna, Pekanbaru. Universitas Riau Press, 16 hlm.
Syawal, H., Riauwaty, M., Nuraini, N., dan Hasibuan, S. 2019. Pemanfaatan Pakan Herbal (Jamu) untuk Meningkatkan Produksi Ikan Budidaya. Dinamisia-Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat 3: 188-193